Bilim

Dinozor çağında yaşayan tehlikeli bir deniz kertenkelesi fosili bulundu

Published

on

T24 Bilim/Teknoloji

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce okyanuslarda yaşadığı tahmin edilen bir deniz kertenkelesi türüne ait fosiller bulduklarını açıkladı. 

Tür, Khinjaria acuta, yaklaşık 8 metre uzunluğunda ve hançer benzeri dişlere sahip. Araştırmacılar, türün dinozorlarla birlikte yaşamış olabileceğini öne sürdü. 

Çalışma, Fas’taki bir madende bulunan bir kafatası ve diğer iskelet kalıntılarının analizine dayandırıldı. 

Araştırmayı yürüten Bath Üniversitesi’nden Dr. Nick Longrich, “acayip” türün “iblis yüzüne ve bıçak gibi dişlere” sahip olduğunu yazdı.

Araştırmacılar, dişlerinin ve güçlü çenesinin bu türe “korkunç bir ısırma kuvveti” sağladığını belirtti.

Khinjaria acuta, günümüz Komodo ejderleri ve anakondaların uzak akrabaları olan mosasaurlar olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi. Araştırmacılar, kertenkelenin, Fas kıyısı açıklarındaki Atlantik Okyanusu’nda yaşayan bir dizi üst düzey yırtıcıdan yalnızca biri olduğuna inandıklarını da ekledi.

Dr Longrich, “Bu, tarihin herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda görülen en çeşitli deniz faunalarından biri ve deniz sürüngenleri ile dinozorların nesli tükenmeden hemen önce yaşıyorlardı” dedi.

Hem mosasaurların hem de dinozorların nesli, yaklaşık 66 milyon yıl önce tükendi. Onların neslinin tükenmesi denizleri balinalara, foklara, kılıçbalığı ve ton balığı gibi balıklara açtı. 

Dr Longrich, “Geçtiğimiz 66 milyon yılda ekosistem yapısında büyük bir değişiklik olmuş gibi görünüyor” dedi. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version